AGENDA

Date &	Title	Speaker	
Time		,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,	
Day 1—Monday	, October 9, 2023		
Venue: Center for Wooden Boats (CWB)			
8:30–9:00 am	Attendee arrival and continental breakfast		
	APT will register attendees as they arrive at CWB		
9:00–9:15 am	Welcome, domestic announcements and	Chad Randl and Suzana Radivojevic	
	introduction to the Workshop program		
	(15 mins)		
Session 1: History and Material Development of EWPs			
9:15-9:45 am	Field Visit - Tour of Center for Wooden Boat	Speakers TBD	
	Restoration of Historic Boats? (30 mins)		
9:45-10:30 am	Plywood - Technological and Building History,	Chad Randl	
10:20 10:15	Manufacturing, Fabrication (45 mins)		
	,	lo. 12 "	
10:45-11:00 am	Preservation Principles for Engineered Wood Products (15 mins)	Chad Randl	
11:00-11:45 am	Glulam - Technological and Building History,	Speakers TBC	
	Manufacturing, Fabrication (45 mins)		
11:45-12:30 pm	EWP Material Properties, Behavior (45 mins)	Suzana Radivojevic	
12:30–1:30 pm	Lunch (60 mins)		
Session 2: Assessment of EWP			
1:30-2:15 pm	Intro into session - Deterioration mechanisms,		
	Investigation and Inspection	Suzana Radivojevic	
	(45 mins)		
2:15-3:15 pm	HANDS ON: Wood Species, Adhesives, Layup,	Suzana Radivojevic	
	Grades		
2.15 2.20 nm	(60 mins) Coffee break (15 mins)		
3:15-3:30 pm	<u> </u>	Curana Dadivaiavia	
3:30-4:30 pm	HANDS ON: Investigation and testing of EWPs (60 mins)	Suzana Radivojevic	
4:30-5:00 pm	Summary of previous sessions and	Chad Randl and Suzana Radivojevic	
	announcements		
	(30 mins)		
TBD	Workshop Reception	Optional event, may occur the eve of	
	Informal social for all WS attendees at the hotel.	the workshop.	
D. 3. T	Dinner on Your Own		
Day 2—Tuesday			
Venue: Center for Wooden Boats (CWB)			
•	osite Woods in the Built Environment		
8:30–9:00 am	Attendee arrival and continental breakfast		
9:00-9:15 am	Welcome, domestic announcements and	Chad Randl and Suzana Radivojevic	
	introduction to the Workshop to Day 2		

	(15 mins)			
9:15-10:00 am	CWB - Boat materials and repair/conservation -	Speakers TBD		
	architectural applications?			
10:00-10:45 am	Primer on Treatments: Coatings, Wood	Suzana Radivojevic		
	preservatives, Fire retardants (45 mins)			
10:45-11:00 am	Coffee break (15 mins)			
11:00-12:30 pm	Glulam - Structural Failure and Analysis (90	Zeno Martin		
	mins, 10 min break)			
12:30–1:30 pm	Lunch (60 mins)			
Session 4: Preservation and Conservation Treatments				
1:30-2:00 pm	Glulam - Repair, Reinforcement, Replacement	Paul Gillam		
	Approaches			
	(30 mins)			
2:00-2:45 pm	Glulam Conservation Techniques - Case Studies	Paul Gillam and Zeno Martin TBC		
	(30 mins)			
2:45-3:00 pm	Coffee break (15 mins)			
3:00-4:15 pm	HANDS ON: Repair and Reinforcement (2	Paul Gillam		
	stations: plywood and glulam) (75 mins)			
Conclusion				
4:15-4:45 pm	Panel discussion/Lessons learned	All Speakers and attendees		
	(30 mins)			
4:45-5:00 pm	The Way Forward: summary and conclusions	Chad Randl and Suzana Radivojevic		
	Key points from the talks;			
	Wrap up: vote of thanks etc. and close			
5:00 pm	Adjourn			